Examentijd…….iedereen herkent het! Stress, verwachting, teleurstelling…..

Jazeker, slagen voor je examen betekent ook verandering! Je nieuwe doel is nog niet altijd duidelijk, soms raak je zelfs verlamd door de veelheid van aanbod en veranderingen.

Je opleiding heeft je voorbereid om aan het werk te gaan. Voordat je aan je nieuwe werk begint neem je afscheid van het oude, je studietijd. Na een behaald diploma gaan we vrijwillig verder en zijn meestal positief gestemd. Later in je leven afscheid nemen van je werk is andere koek. Gedwongen afscheid nemen van je werk en je collega’s vinden we een stuk pijnlijker.

Zou het niet hartstikke nuttig zijn als we allemaal verplicht examen moeten doen aan de school voor afscheidskunde? We leren dan om lenig om te gaan met de constante veranderingen in ons leven. Niemand ontspringt immers deze dans, sterker nog het is 1 van de weinige zekerheden die we hebben. En we zijn dan pas geslaagd als we adequaat kunnen aantonen dat we het vak “omgaan met tegenslag” onder de knie hebben.

Loeki Knol was zo gek nog niet, ze zong: “Wat heb ik nou aan algebra, nu ik voor de keuze sta?” Ik ben het volledig met haar eens! Welk nut heeft kennis als veerkracht ontbreekt? Veerkracht houdt onze motor draaiende…zonder ons afhankelijk te voelen van anderen.

In mijn coachpraktijk ontvang ik vaak mensen met mentale stijfheidsklachten. Zij hebben op school helaas niet geleerd om veerkrachtig met verandering om te gaan met stress en onbegrip en ziekteverzuim als gevolg.

Verandering lijdt nog te vaak tot spierpijn. Vraagt u zich wel eens af hoe het met u is gesteld? Slaagt of zakt u voor het nationale mentale fitness examen aan de school voor afscheidskunde?..even oefenen nog misschien? Bel me gerust voordat u het herexamen ingaat.

 

Share This